Miljö och klimat

Miljö och klimat

Mänskligheten är helt beroende av fungerande ekosystem som förser oss med ekosystemtjänster såsom ren luft, rent vatten, möjligheter att odla mat mm. Klimat- och artkrisen som vi befinner oss i utgör hot mot dessa och nu krävs kraftfull aktion.

Klimatkrisen märks av allt mer och hur vi agerar de närmaste åren är avgörande för hur livet kommer att se ut för framtida generationer. Torsås kommun ska uppfylla sin del av Parisavtalet, vilket enligt Kalmar läns klimat- och energistrategi 2019-2023 innebär en minskning av utsläpp av växthusgaser med 16 % årligen från 2020. Det är en utmaning och takten måste öka rejält.

Vi vill:

  • Göra det lättare för invånarna i kommunen att leva klimatsmart. Vi vill att kollektivtrafiken ska bli billigare och bättre, satsa på cykelinfrastrukturen, underlätta omställningen från fossila fordon till eldrivna genom att exempelvis bygga publika laddstolpar samt införa laddstolpegaranti för alla som bor i kommunens fastigheter. Vi vill även se över möjligheten att införa ett ekonomiskt incitament för cykelpendling, ordna aktiviteter för barn och unga kring cykling och trafikregler.
  • Minska utsläppen från kommunens verksamheter genom att t ex byta ut alla fossila fordon mot fordon som drivs av el eller biogas, samt låta dessa ingå i en bilpool som är tillgänglig för kommuninvånarna, byta ut fjärrvärmens fliseldning mot utsläppsfria alternativ såsom berg-eller solvärme, energieffektivisera kommunens byggnader, sätta upp solceller på samtliga av kommunens takytor som är lämpliga för solceller och se till att kommunens upphandlingar blir så gröna som möjligt. Vi vill att alla kommunala verksamheter redovisar sin klimatpåverkan och att tydliga mål sätts upp för att minska denna påverkan. Det kan vara allt från att övergå från pappershantering till mer digitala lösningar, öka andelen sop-återvinning, minska svinn eller öka andelen närodlat i tillagningen av skolmat.
  • Gynna den cirkulära ekonomin. Nykonsumtionen måste minska drastiskt och den cirkulära ekonomin utökas! Därför vill vi förbättra möjligheterna att alltid handla second hand i första hand genom att exempelvis öka öppettiderna på Vågen och att verksamheten även ska omfatta återbruk av byggmaterial. Vi vill även göra det möjligt att låna verktyg, maskiner mm i en ”prylpool”, liknande Fritidsbanken.
  • Stärka den biologiska mångfalden. Torsås kommun har genomfört bra åtgärder för den biologiska mångfalden, exempelvis arbetat med våtmarker och åtgärder för bin och pollinerare. Men det finns mycket mer vi kan göra, och här vill vi satsa. Öka arbetet för att stärka den biologiska mångfalden, samarbeta med föreningar och organisationer samt erbjuda kommuninvånarna utbildning och inspiration kring vad de kan göra för att värna den biologiska mångfalden.
  • Upprätta kommunala naturreservat. I kommunen finns idag tre naturreservat som upprättats av länsstyrelsen. Det finns mer skyddsvärd natur i kommunens ägo som skulle kunna omfattas av skydd, t ex Ödet.
  • Ha rena och levande hav och vattenmiljöer. Torsås kommun är en kustkommun. Östersjön mår inte bra. Övergödning, överfiske och nedskräpning är några av problemen i haven. Arbetet för att förbättra situationen är tidskrävande men ack så viktigt. Mycket av arbetet sker på internationell och nationell nivå, men vi alla kan bidra till renare hav genom att t ex uppmärksamma problemet, minska läckaget av näringsämnen till havet och städa stränder och natur från plastskräp. Bruatorpsån med sina biflöden är Torsås kommuns största vattendrag. Ån har måttlig ekologisk status på alla sträckor utom i Torsås samhälle, där den ekologiska statusen är otillfredsställande p g a att det finns vandringshinder för fisk – något som vi vill se över om kommunen kan åtgärda.
  • Stärka arbetet med klimatanpassning. Klimatförändringarna märks redan idag och kommer att påverkas oss allt mer. Vi måste förbereda oss för att mildra dess effekter. Kommunen behöver ta fram en klimatanpassningsplan, men även se utanför kommungränsen. Enligt IPCCs rapport från februari 2022 kommer delar av jorden att bli obeboelig och redan år 2050 kan så många som 143 miljoner människor ha tvingats fly sina hem på grund av klimatförändringarna.
  • Se över miljömålen. Det är viktigt att så snabbt som möjligt bli fossilfria, men det är lika viktigt att minska alla utsläpp av växthusgaser – även utsläpp från biogena källor, såsom koldioxid från förbränning av biobränslen.

 

Här kan du läsa mer om all politik vi vill driva i Torsås, och här kan du läsa hela vårt samlade valmanifest.

Nyheter på Miljö

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter