Daniel Helldén

Språkrör och riksdagsledamot i Utrikesnämnden och Krigsdelegationen.Jag vill vara med och förändra

Jag är miljöpartist för att jag tror på förändring. För att jag är övertygad om att en hållbar framtid är möjlig och att Miljöpartiet är nyckeln till lösningen. Jag vill bygga en hållbar framtid där alla kan leva goda liv som inte tär på naturen och på framtida generationers möjligheter. Som inte slänger bort chansen vi har nu att tackla klimatkrisen. Jag vill vara med och bygga en värld där vi lever i solidaritet med naturen, kommande generationer, och världens alla människor.

Jag är miljöpartist

  • för att vi behöver ställa om, nu, och vi behöver göra det tillsammans.
  • för att klimat, miljö och rättvisa hänger ihop. Solidariteten med kommande generationer, miljön, djuren och naturen och människorna som lever här nu.
  • för att jag tror på ett jämställt, rättvist och hållbart samhälle, där våra liv inte begränsas av vilka vi är, var vi kommer ifrån eller våra föräldrars bakgrund.Min väg in i politiken

Jag föddes i Luleå, gick i skolan i Örebro och Lidingö. Jag är disputerad statsvetare vid Stockholms universitet. Min väg in i Miljöpartiet började som fritidspolitiker i sörmländska Gnesta, där jag satt i bland annat miljö- och byggnämnden och sedermera i kommunstyrelsen och fullmäktige. Hösten 2011 blev jag oppositionsborgarråd för Miljöpartiet i Stockholm och efter några år trafikborgarråd ett uppdrag där jag fick möjligheten att bygga ett trafik-Stockholm för framtiden med levande sommargågator, otaliga cykelvägar och minskad biltrafik

Jag har alltid velat arbeta för att hitta kreativa lösningar för att bygga en hållbar framtid , utan klimatförändringar, miljöförstöring eller vårdslös exploatering. En framtid där alla kan leva goda liv tillsammans, utan att vi bränner ut varken planeten eller andra människor. Mitt intresse för att bygga en hållbar värld har på något vis alltid varit med mig, från att jag var liten, till idag. Det var också därför jag valde att engagera mig – för naturen och miljön, klimatet och rättvisan. Jag vet att vi kan bygga ett samhälle som tar klimatkrisen på allvar, skyddar våra hav och skogar, ökar jämställdheten och stärker demokratin.


En grön framtid

Klimatomställningen handlar inte bara om att stoppa koldioxidutsläppen – den handlar om att bygga ett hållbart motståndskraftigt samhälle. Ett grönt samhälle för alla som inte prioriterar storstäder framför landsbygd, storskaligt framför småskaligt utan där båda går tillsammans in i en rättvis och jämlik omställning.

Men ska vi lyckas med det behöver vi se världen på ett nytt sätt. All förändring kräver mod. Mod att tänka nytt. Mod att bygga våra bostäder och bostadsområden på nya sätt. Mod att förändra våra industrier, transporter och vår matproduktion. Mod att göra det tillsammans, med näringslivet, med de som reser, med jordbrukarna. Mod att ta strid för att lämna det kalhyggesstinna skogsbruket och hjälpa de mindre skogsägarna att ta steget och de stora företagen att inse fördelen. Mod att stå upp för ett energisystem som är helt förnybart. Mod att kräva att miljöprövningar förblir skarpa. Mod att ta strid för vår gemensamma välfärd,  sjukvård och en vinstfri skola. Jag vill skapa och leva i ett samhälle i harmoni med djur och natur, som tar hänsyn till kommande generationer och är solidariskt med andra människor.

Grön politik påverkar varje människa. Tillsammans vill vi bygga ett riktigt modernt Sverige.

Sveriges viktigaste parti

Att vara språkrör för Miljöpartiet är ett privilegium och ett stort ansvar. Jag vill vara med och göra den gröna rörelsen starkare, för att åstadkomma de samhällsförändringar som vi vet krävs för att vända klimatförändringarna och miljöförstöringen. Klimatomställningen är vår tids största utmaning, samtidigt bär den med sig enorma möjligheter om vi gör det rätt. Men det krävs en modig klimat- och miljöpolitik, satsningar på välfärden och en jämlik fördelning för att möta utmaningarna och skapa en rättvis och hållbar framtid.

Det är vi som tar fighten för klimatet, en rättvis framtid och ett Sverige som står emot rasism och hat. Vi har lösningarna. På den resan är jag inte ensam – vi gör det tillsammans!

Aktuella frågor för Daniel Helldén

Kriget måste stoppas – sätt in FN-trupp i Gaza

Miljöpartiets EU-valmanifest presenterat

MP kallar klimatministern till utskottet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Aktuella frågor i region och kommun

Örebro län, 1 januari 2024

NA debatt: Dags att prata om priset för ny kärnkraft

Stockholm, 31 maj 2020

Trånga cykelbanan vid Gamla stan ska breddas

Stockholm, 12 april 2020

Fler platser och längre öppettider när Stockholms stad ändrar reglerna för foodtrucks

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.