Högerstyre i Uddevalla och Sverige – men Miljöpartiet fortsätter driva viktiga frågor!
Uddevalla lär vara den största kommunen i Västra Götaland som har en kommunstyrelseordförande från Sverigedemokraterna. Det innebär att Miljöpartiet kommer att vara i opposition, men kommer att fortsätta att driva våra frågor med kraft. Varken klimatet, miljön eller solidariteten med våra medmänniskor har blivit mindre viktiga!
Vi har fått ett stort antal nya medlemmar efter valet och om du känner att du också har fått nog så kom med du också: https://www.mp.se/bli-medlem
Välkommen!
Just nu är EU-valet i fokus – Miljöpartiet har en gemensam lista för EU-valet, du hittar information om valet här!
Lite drygt hälften av CO2 utsläppen i Uddevalla kommer från trafiken.
En positiv signal är att hälften av alla nya bilar som såldes i våras var laddbara, varav största delen var rena elbilar. Bilen kan i många fall vara nödvändig,
men genom att inte ta bilen hjälper vi till att minska koldioxidutsläpp, spara energi och vår egen ekonomi.
Vi vill göra det möjligt att ”Inte ta bilen under milen”. Därför arbetar Miljöpartiet för att möjliggöra
detta: Vi vill göra Uddevalla till en cykelvänlig kommun. Vi vill fortsätta bygga fler cykelbanor och skapa ett sammanhängande nät av tydligt markerade cykelbanor i hela kommunen. Vårt nästa steg kommer att vara att fylla igen saknade länkar mellan olika cykelbanor för att få sammanhängande sträckor.
På de platser där Trafikverket har ansvaret för vägarna, vanligtvis på landsbygden, vill vi driva på för att de ska bygga cykelvägar, eventuellt genom att kommunen förskotterar byggandet. Ett exempel bland flera,
skulle kunna vara en cykelväg mellan Ammenäs och Ljungskile. Sådana åtgärder gör det möjligt för fler att välja att lämna bilen hemma.
De flesta har insett att vi måste lösa klimat frågan, vi har börjat det arbetet lokalt, men har långt kvar. Lokalt handlar det om att inrikta sig på de kommunala verksamheterna och att underlätta för privatpersoner och företag
att vara så klimatvänliga som möjligt. Vi har skrivit mycket om klimatet i vår valplattform som du hittar uppe till höger på vår startsida: Valplattform MP Uddevalla 2022.
Uddevalla kommun kan bidra till att sänka koldioxidhalten i atmosfären!
Före industrialiseringen låg koldioxidhalten i atmosfären på 280 miljondelar (ppm), idag ligger den på 420 ppm. Det är upptaget av lagrat fossilt CO2 i form
av miljontals år gammal olja, kol och gas under mindre än hundra år som har åstadkommit ökningen. Det räcker inte med att stoppa ökningen, utan vi måste ta bort CO2 ur atmosfären för att komma tillbaka till de förindustriella nivåerna.
Därför har Miljöpartiet lagt en motion om att Uddevalla Energi som nästa kraftverk bygger en pyrolysanläggning som förutom fjärrvärme producerar biokol som är en kolsänka som tar bort CO2 ur atmosfären. Biokol kan sedan användas inom olika områden, tex. inom jordbruket för att förbättra jordkvalitén, eller tex. i fotbollsplaner för att göra dem tåligare.
En annan, eventuellt kompletterande metod skulle vara att fånga upp koldioxiden som släpps ut från Lillesjöverket och lagra den under havsbotten i gamla olje- eller gaskällor, det som kallas CCM och bioCCM.
Ett sätt att minska miljö- och klimateffekter är att resa tillsammans.
Under mandatperioden har vi tillsammans med de övriga Bohuskommunerna tagit saken i egna händer och istället för att vänta på att region och stat gör något
så har vi börjat arbeta för en ny höghastighetsjärnväg “Skagerrakbanan” som ska möjliggöra snabb pendling från Uddevalla till både Göteborg och Oslo och som faktiskt kommer ha kapacitet att lyfta bort alla containertransporter från E6:an. En järnväg som, om allt går som det ska, kan stå färdig 2028. Skagerrakbanan var ursprungligen ett initiativ av Miljöpartiet i Uddevalla under den tid vi satt i majoritet och är ett exempel på vad vi kan åstadkomma.
De flesta partier i Uddevalla är idag positiva till pensionärskort från 65 års ålder, så även Miljöpartiet, men vi avvaktar med beslut tills vi har sett Västtrafiks priser som kommer i höst. Vi vill också betona behovet av lov- och fritidskort för unga i kollektivtrafiken. Samtliga resor i kommunala verksamheter ska ske kollektivt, med cykel eller elbil, flyg skall endast användas om inga andra alternativ finns.
Vi vill verka för fler gratis fritidsaktiviteter för barn och unga under hela året inklusive skolloven och vill att alla unga ska ha tillgång till fritidsgård i sin närhet. Detta är viktigt för att erbjuda en meningsfull fritid
även för dem som har svårt att finansiera egna fritidsintressen och lovaktiviteter.
Därför vill vi under kommande mandatperiod ta upp frågan om gratis kulturskola. Vi behöver också förstärka och utöka Kulturskolan för att minska köerna och därigenom låta fler delta.
Vi ser positivt på spontanidrottsplatser där det nödvändigtvis inte behöver vara ledarstyrd verksamhet utan ger möjlighet till just spontan idrott.
Föreningslivet och civilsamhället spelar en viktig roll för samhället, ofta på områden där den kommunala verksamheten inte kan verka. Genom samarbetet ÖK-Idé (Överenskommelse Kommun & Idéburen sektor) utgör föreningarna och civilsamhället en mycket viktig del av arbetet för ett socialt hållbart samhälle tillsammans med kommunen. Miljöpartiet ser vikten av att vidga detta samarbete och det gemensamma engagemanget för att nå fler kommuninvånare.
Miljöpartiet i Uddevalla vill utveckla Rimnersområdet, med sin närhet till gymnasierna, som en plats för friluftsliv, idrott och aktivitet, inte minst på grund av områdets relativa närhet till stadens norra delar som vi anser bättre behöver länkas ihop med övriga stadsdelar via t.ex. strategisk placering av anläggningar. På sikt vill vi även skapa isytor i området.
Vi vill att föreningslivet skall ges jämställda och långsiktiga förutsättningar och duktiga idrottare och lag får inte ses som en belastning för kommunen, men beslut om sponsring måste tas på rätt ställe och med en
långsiktig plan.
Tillgång till idrott och fysisk aktivitet under hela livet är att investera i ett hållbart, hälsofrämjande samhälle både fysiskt och socialt.
Vi vet att människor i mer välbärgade områden är friskare och lever längre. Jämför vi olika områden i Uddevalla kan skillnaden i medellivslängd vara upp till fem år. Vi vet att välutbildade får bättre vård än lågutbildade,
detta har påvisats såväl i cancervården som förlossningsvård. Mycket av detta är frågor att lösa inom regionen, men vi i Uddevalla måste göra vad vi kan för att få bästa möjliga hälsa och
välmående för hela vår befolkning.
Giftfri mat – en självklarhet
Det är också självklart att människor ska slippa bli påverkade av gifter och hormonstörande ämnen, därför måste vi se till att såväl mat som vår livsmiljö är fri från sådana ämnen. Det gäller framför allt våra förskolor och skolor där våra barn tillbringar en stor del av sin tid. Därför måste kommunen också vara noga med val av såväl leksaker som byggnadsmaterial.
Bäst i landet på ekologisk kost
Vi vet att kosten har betydelse för vår hälsa, vi ser samtidigt att fetma och diabetes har ökat under de senaste årtiondena, något som tyder på att de hittillsvarande kostråden inte fungerar, detta påverkar såväl individens hälsa som samhällets sjukvårdskostnader.
Hur maten produceras är avgörande för miljö och klimat, vi vet exempelvis att gräsbetat kött är klimatsmart, medan industriproducerat kött inte är det. Miljöpartiet vill att de tusentals människor som äter i våra olika kommunala verksamheter ska få god och mättande mat som är miljövänlig och klimatsmart. Därför måste den kommunala upphandlingen bana väg för en ekologiskt och socialt hållbar konsumtion,
med tydliga kravspecifikationer på ekologiska råvaror och lokalt producerad mat.
Vi vill att kommunen blir bäst i landet på andelen ekologisk mat inom de kommunala verksamheterna och man har konstaterat att ekologisk mat oftare är närproducerad än konventionellt odlad mat.
Bättre att förebygga
Ett förebyggande arbete är bättre än åtgärder i efterhand, såväl vad gäller hälsa som i ett socialt sammanhang, därför vill vi satsa på ett förebyggande folkhälsoarbete.
Vi vill ha kvar ”fixartjänsterna” för äldre och funktionsnedsatta, ”Hemmafixarna” för att underlätta livet för berörda och minska risken för fallolyckor. Även de öppna förskolorna kan ses som ett förebyggande arbete.
Miljöpartiet i Uddevalla anser att kommunen ska lämna sitt delägarskap i Fyrstads flygplats. Om staten anser att flygplatsen behövs som reservflygplats bör den finansieras med statliga medel. Istället bör regionen satsa på snabbare
tågtransporter till Stockholm från Uddevalla och Bohuslän.
Miljöpartiet vill skapa ett centrum där människor vill vara, därför behöver vi bevara och skapa nya gröna ytor i centrum.
En grön miljö är viktig för vår själsliga hälsa och sänker även blodtrycket rent fysiskt. Vi vill
göra Norra Hamngatan till en sommargata där det under sommaren normalt inte ska finnas biltrafik. Vi vill bevara våra värdefulla kulturhistoriska miljöer och behöver lägga pengar på att rusta upp våra gemensamt ägda fastigheter istället för att riva. Ett sådant exempel är Gula villan på Emaus, som är en kulturhistorisk pärla värd att bevara.
Andra exempel på områden värda att nämna är gamla flickskolan/Kulturskolan och våra parker och grönområden. Vi ser med tillfredställelse på den upprustning och försköning som har skett på Kungsgatan och i Margretegärdeparken.
Nu ser vi fram emot återstående gator och utvecklingen av ”Hus för kultur” på övre delen av Kungsgatan (Kulturstråket), ursprungligen ett förslag från Miljöpartiet som andra har tagit upp. Kulturstråket kommer att göra det möjligt för kommunens kulturföreningar att ha verksamhet där och bli en viktig mötesplats för många.
När man bygger nya bostäder ställs krav på parkeringsplatser för de boende. För att göra det lättare att leva utan bil och för att minska kostnaderna för bostadsbyggandet så kan kravet på antalet boendeparkeringar minskas om fastighetsägaren ser till att de boende har tillgång till en bilpool.
När staden förväntas expandera måste arbetet med att kartlägga och giftsanera förorenad mark fortsätta.
Uddevalla har ett rikt kulturutbud med olika aktörer. En viktig grund utgörs av Bohusläns museum, Regionteatern, folkbibliotek, kulturskolan samt estetiska programmet Sinclair. Kommunens olika kulturföreningar, trossamfund och studieförbund
utgör också en viktig del av kulturverksamheten. Tillsammans utgör detta goda möjligheter för alla kommuninvånare att ta del av ett aktivt kulturliv, både som utövare och publik.
Det planerade Medborgarhuset, med bibliotek, kulturskola och konsertsalar kommer att fylla en viktig, men annorlunda, uppgift jämfört med Kulturstråket. Där har Miljöpartiet markerat att vi anser att huset ska ägas av kommunen, inte hyras av en privat fastighetsägare. Vi har i samma sammanhang också markerat att det inte får bli så att kostnaden för Medborgarhuset sväljer resurserna för kulturen, utan vi måste ha minst lika mycket pengar för kulturverksamhet som vi har idag.
Miljöpartiet vill driva på och i alla kommunala verksamheter utveckla den kulturplan som antogs i kommunfullmäktige 2017. Kulturplanen bör utvärderas och vid behov utvecklas för att leva upp till Agenda
2030. Vi behöver öka möjligheterna för alla barn – oavsett socioekonomisk bakgrund – att delta i kulturutövande och ta del av kulturskapande verksamhet.
Fysiska aktiviteter som teater, dans och gemensamt musicerande stärker samspel, identitet och självkänsla och minskar mobbning och utanförskap samt underlättar inlärning i övriga ämnen, därför bör man utöka samarbetet mellan kulturskolan och skolan och uppmuntra elevernas deltagande i kulturskolan.
Biblioteken stärker vår demokrati genom att vara en mötesplats för många på många olika sätt. Dels mellan stadens invånare, dels med litteratur, fakta och för att inte tala om hur biblioteken för många utan
dator/internet är en viktig plats för att kunna vara delaktiga i vårt alltmer digitaliserade samhälle. Folkbiblioteken behöver kunna nå ut till alla. För att göra detta behöver de bra lokaler, bra IT och kunnig
personal.
Vi vill hitta nya lösningar för att utveckla öppettiderna på biblioteken som ett led i att stärka bibliotekets roll som mötesplats för uddevallabor med skiftande bakgrund och erfarenheter. Ett exempel som har fungerat bra är ”meröppet” i biblioteket i Ljungskile och Rampens bibliotek i Källdal.
För att möta digitaliseringen av samhället och ge även äldre åtkomst till Internet och digitala tjänster har fiber byggts ut till bl.a. våra äldreboenden, men för att hjälpa personer som inte är så ”digitalvana” skulle
vi på såväl bibliotek som äldreboenden behöva återinföra och utveckla de medborgarguider som vi tidigare har haft, men som har dragits ner pga minskade medel.
Uddevalla har en lång och anrik badtradition med Gustafsberg som speciellt landmärke. Precis som i tidigare valplattformar vill Miljöpartiet stärka denna profil ytterligare genom att skapa ännu en mötesplats
för badvänner med
olika bakgrund och tradition. Vi vill bygga ett kallbadhus med bastu och kaféverksamhet i anslutning till strandpromenaden alternativt på lämpligt sätt stötta Uddevalla kallbadare i deras verksamhet.
Inom Uddevalla kommun har vi ett antal kulturmiljöer som Miljöpartiet vill värna och helst se att de också används på ett sätt att de bibehålls och blir tillgängliga för våra medborgare. Ett exempel på en sådan kulturmiljö
är Emaus med Gula villan. Det är ett av få exempel på ett landeri, och det enda bevarade i Uddevalla kommun. Ursprungligen fanns här också ett orangeri och det är frestande att tänka sig att det
återuppbyggs och kanske också får bli utgångspunkten för ett arbetsmarknadsprojekt baserat på odling.
Ett annat exempel är den gamla folkskolan i Ljungskile, Kulturhuset, som den nuvarande majoriteten (S+M+C+L) avser att riva för att skapa parkeringsplatser för Ljungskileskolan. Miljöpartiet lade för ett
år sedan en motion om att den gamla folkskolan ska bevaras.
Miljöpartiet vill värna individens trygghet, fri- och rättigheter genom stabila kollektivt förankrade lösningar. Därför vill vi främst stärka och främja kommunal verksamhet inom social omsorg istället för att öppna upp för
flera privata aktörer med vinstintressen.
Vi har skapat möjlighet till intraprenader, dvs att verksamheter drivs självstyrande av de anställda, istället för vinstdrivande verksamhet. Vi har inom kommunen arbetat med ”Idéburna offentliga partnerskap” (IOP) mellan civilsamhället och den idéburna sektorn, ett samarbete som vi ser möjlighet att utveckla.
Vi vet att ett samhälle fungerar bättre om ingen känner sig utanför, om ojämlikheten mellan människor är liten och alla har möjlighet att påverka sina liv. Ett Uddevalla som bejakar mångfald och jämlikhet är vad Miljöpartiet
vill ha. Det vi kan göra lokalt är att få människor i arbete och utbildning.
Ge kompetens att komma vidare – vi måste få med alla
Arbetslöshetens största problem idag är att de arbetslösa inte har den kompetens som efterfrågas.
Det vi redan gör lokalt – och skall fortsätta med – för såväl människor med ”fel” utbildning och dem som av andra skäl är utanför arbetsmarknaden är att genom samarbete mellan arbetsförmedling, socialförvaltning, gymnasium och vuxenutbildning erbjuda personer utbildning, praktik och instegsarbeten både inom kommunen och i samarbete med företagen i Uddevalla. Vårt mål är arbete och egen försörjning för alla.
Vi har en mycket bra vuxenutbildning och ser med stora förhoppningar fram emot det Lärlingscentrum och Lärcentra som ska underlätta för att ge folk en efterfrågad utbildning.
Miljöpartiet vill fortsätta erbjuda alla ungdomar i åk 9 och åk 1 i gymnasiet sommarlovspraktik
I vårt arbete är det viktigt att lyfta fram det som brukar kallas det ”salutogena”, det vill säga att vi koncentrerar oss på friskfaktorerna istället för sjukfaktorerna. Det salutogena perspektivet fokuserar på
faktorer som
orsakar och vidmakthåller hälsa. Det gör att de positiva aspekterna lyfts fram och bidrar till en positiv spiral. Man brukar tala om KASAM, ”känsla av sammanhang”, och vi tror att denna känsla av att höra till, att ha kontroll av det sammanhang man befinner sig i är nyckeln till nå framgång inom både skola och socialt arbete.
Miljöpartiet vill fortsätta med att skapa förbättrade villkor för den kommunanställda personalen och göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare genom ökad personaltäthet, kontinuerlig fortbildning,
högre lön möjlighet
att påverka schemaläggning, och frihet med att jobba hemma där det är möjligt.
En annan aspekt som speciellt yngre personer lyfter fram är arbetets innehåll, att ha intressanta arbetsuppgifter och känna att man tillför nytta.
Under 2017 satsade kommunen 10 miljoner kronor på projektet ”Hälsoresan” för att förbättra arbetsmiljön för kommunens personal och för att minska antalet sjukskrivningar, vi kan konstatera att vi skulle behöva göra om och permanenta projektet för att få ner sjukskrivningarna inom kommunen, det är väl investerade
pengar – kan vi få ner sjukskrivningarna sparar vi mycket mer, både i pengar och i personligt lidande.
Tid för kompetensutveckling har länge varit en bristvara, men nästa år har kommer personalen i förskolan få mer tid till kompetensutveckling och planering. Detta tycker Miljöpartiet är mycket bra, det är bara på detta sätt som personalen kan öka sin kompetens. Även personal i övriga verksamheter har behov av ökad tid för kompetensutveckling.
Skolan har till uppgift att se till att alla elever ges förutsättningar att klara kunskapsmålen och kompensera för barns olika villkor, oavsett vilken skola man går i ska alla kunna lyckas. Vi anser att elevstöd ska sättas in så
tidigt som möjligt och att samarbetet mellan hem, skola och socialtjänst är viktigt för att fånga upp elever med olika svårigheter.
Det utvecklas idag många spännande samarbeten över förvaltningsgränserna i Uddevalla, något som
Miljöpartiet ser mycket positivt på. Samarbetet behöver fortsätta utvecklas än mer och socialpedagoger på skolorna kan vara en viktig resurs.
Barn och ungas psykiska ohälsa måste minska och skolan ska vara en plats där barnen känner sig trygga, har studiero och kan utvecklas utifrån sina förutsättningar. Barn och unga behöver använda alla sina
sinnen för att lära sig saker och få förståelse för sammanhang. Hand och tanke hänger ihop.
Miljöpartiet vill ta fasta på de estetiska lärprocesserna som pedagogiskt verktyg och ser gärna att all personal i grundskolan får kompetensutveckling inom det området. När barn och unga också får praktiskt-estetiska verktyg att arbeta med, används hela barnets kapacitet för kunskapsförståelse. Det praktiskt-estetiska arbetet inom skolan skapar även goda sociala sammanhang och utvecklar barnen/ungdomarnas identitetsskapande. Ökat samarbete med Kulturskolan är viktigt för att ge alla barn möjlighet till kulturskapande verksamhet och kulturupplevelser.
Miljöpartiet vill införa tvålärarsystem på grundskolan. Två lärare som arbetar tillsammans i klassrummet ger möjlighet att ge varje elev bättre stöd samt underlättar samspelet mellan elever och lärare. Detta ger eleverna kontinuitet
vid lärares frånvaro.
Skolans uppgift är också att tillsammans med barn och ungdomar skapa förutsättningar för ett gott samhälle där vi visar respekt för varandra. Skolan ska genomsyras av verkligt inflytande för ALLA i skolan, elever, lärare och all annan personal. Verklig demokrati kan endast föras vidare om man själv har upplevt den. Vi har förändrat ungdomsfullmäktige så att unga får mer information och makt att påverka
beslut i kommunen.
Vi vill även att skolgårdarna ses över så att det finns bra möjligheter för eleverna att vara aktiva under rasterna och att det alltid finns tillgänglig personal på plats. Skolgården ska vara stimulerande och också
erbjuda platser av skugga under varma dagar. Vi vill att varje skola strävar efter att ha planerade rastaktiviteter för att ingen ska behöva stå ensam. Vi har lärt oss att ”skojbråk” inte är skoj utan det slutar
mycket ofta med att någon är arg, ledsen eller kränkt. När sådant händer blir det för den eleven ingen studiero, hjärnan grubblar över händelsen större delen av påföljande lektion. Roliga raster med bra
aktiviteter tar istället med sig lust och glädje in i klassrummet till nästa lektion.
Internt inom skolorna måste den administrativa bördan minska för att lärare och rektorer ska kunna ägna sig åt sin huvuduppgift, att undervisa och utveckla den pedagogiska verksamheten. Alla lärare måste få mer specialpedagogisk kompetens för att bättre stödja barn med särskilda behov.
Vi ser positivt på det nya lärlingsprogrammet som är ett samarbete mellan Vux och gymnasiet vilket kommer att skapa nya spännande program bl.a. i samarbete med Film i Väst.
På fritidshemmen ska det systematiska kvalitetsarbetet utvecklas. För att skapa en trygg och jämlik skola krävs en hög grad av kunskap kring alla diskrimineringsgrunder. Tex ska lärmiljön ha aktiviteter som gynnar och uppmuntrar
till lärande oavsett kön. Alla fritidspedagoger ska gå samma utbildning för att skapa samsyn i dessa frågor och kring vikten av att bryta våldsspiraler.
Vi tror att mindre barngrupper i den kommunala förskolan är lika viktigt som att öka lärartätheten, och viktigast för småbarnsgrupperna. Gruppens storlek påverkar gruppdynamiken och relationerna barnen emellan.
Redan från tidig
ålder är läsförmåga och tillgång till språk av stor betydelse, därför vill vi ha en utökning av läsfrämjande insatser i våra förskolor. Det är också viktigt att stärka barnens möjligheter till
estetiska lärprocesser och kulturupplevelser. Barnomsorg ska finnas för barnen oavsett om och vid vilka tider föräldrarna arbetar.
Det arbete som pågår i Uddevalla för att utveckla ett bra stöd till föräldrar från barnets födelse upp till vuxen ålder ser vi som mycket positivt, inte minst för att det skapas ett sammanhang där föräldrar kan
bidra till egna nätverk och stödja varandra. I detta arbete vill vi värna och utveckla den öppna förskolan.
Skolverkets regler säger att skolan skall huvudsakligen vara avgiftsfri. Vi vill ha en helt avgiftsfri grund- och gymnasieskola där inga avgifter tas ut för skolaktiviteter, inklusive matsäck eller pengar för utrustning under friluftsdagar.
Utdrag ur Miljöpartiets budgetmotion i juni i år:
När vi första gången på ett medlemsmöte för Miljöpartiet informerade om att projektet med Ljungs-kileskolan innebar att man ska riva den befintliga skolan i Ljungskile och bygga
en ny skola på samma plats blev den spontana reaktionen från en deltagare:
– Vad är det för miljötänk, att riva en fungerande skola, det är ju hål i huvudet!
Första gången vi reagerade på bygget av Ljungskileskolan var när vi på Samhällsbyggnadsnämndens möte i augusti förra året fick veta att den gamla folkskolan skulle rivas för att ge plats åt parkeringsplatser. Miljöpartiet anser att våra gamla byggnader är en viktig länk till vår historia, och att det därför finns att egenvärde i att försöka bevara dessa när så är möjligt. Detta gjorde att vi lade en motion om att folkskolan inte ska få rivas, utan bevaras.
Under hösten blev vi sedan uppmärksammade på ett antal frågetecken som fanns med förslaget. Dessa frågetecken har gjort att vi successivt har blivit allt mer kritiska till bygget.
När medborgare i Ljungskile började arbeta med alternativa lösningar, så såg vi att det fanns en relevans i deras arbete och att detta kunde vara ett alternativ till att bara säga nej. Det visade sig också att de som gjorde arbetet också hade yrkesmässig kompetens som trafikplanerare, planarkitekter etc. så det gick inte att förkasta lösningsförslagen som oprofessionella.
Alternativförslaget löser en rad problem med skolans storlek, trafiklösningar, markutnyttjande och bevarande av byggnation vilket gör att vi väljer att ta till oss tankarna bakom förslaget och vill därför ändra direktiven för arbetet med Ljungskileskolan.
Vi vill ge Hemsö ett nytt uppdrag:
Avbryt det nuvarande projektet och bygg istället en ny F-6 skola på Skarsjövallsområdet och renovera den nuvarande Ljungskileskolan till en ny högstadieskola.
Det ger två mindre skolor som gott och väl täcker behovet i Ljungskile. Det underlättar trafiksituationen, löser arbetsmiljöproblem och frigör mark som kan användas till andra ändamål. Troligen går detta också snabbare och blir billigare än kommunens/Hemsös ursprungsförslag.
Området på Skarsjövallen var ursprungligen avsett för en förskola, vilket innebär att ett komplet¬terande planarbete behöver göras för att hitta ett nytt område för en förskola i närheten av det ursprungliga förslaget.
Vi yrkade följande i vår budgetmotion:
* Ersätt Hemsös uppdrag att riva Ljungskileskolan och närliggande byggnader med att renovera Ljungskileskolan till en högstadieskola och att bygga en ny F-6 skola på Skarsjöområdet.
* Påbörja planarbete för en ny plats för förskola på Skarsjöområdet.
Om budgeteffekten sade vi: Ingen i dagsläget på grund av arbetssättet. På sikt borde en renovering istället för rivning av Ljungskileskolan spara kostnader samtidigt som en ny F-6 skola blir billigare än en helt ny F-9 skola.