NÀrproducerad och ekologisk mat för framtidens GÀvleborg
Miljöpartiet de gröna GÀvleborg vill
- Vi vill minska matens pÄverkan pÄ klimat och miljö och frÀmja mer lokalproducerad mat
- Vi vill öka kunskapen om matens pÄverkan pÄ mÀnniskors hÀlsa
- Vi vill verka för en minskad köttkonsumtion i lÀnet
- Vi vill vÀrna om djurens rÀtt till en god miljö
- Vi vill verka för en minskad sockerkonsumtion i lÀnet
- Vi vill att maten i Region GÀvleborgs verksamheter ska vara ekologisk och nÀrodlad eller rÀttvisemÀrkt
Mer bra mat frÄn lÀnet behövs för att öka nÀrmiljöns resiliens, utbudet av nÀrodlad mat och utveckla lÀnets gröna nÀringar. Lokalt producerad mat ger sÄ mycket mer Àn nÀring. Med stadsnÀra odling, kolonilotter och smÄskaligt jordbruk skapas inte bara bra mat. De kan ocksÄ skapa större kunskap om ekologi, bÀttre integration samt mer demokrati och delaktighet. En lokal matproduktion Àr en förutsÀttning för en ökad sjÀlvförsörjningsgrad och högre beredskap för kriser.
Onödig klimatbelastning frÄn mat ska minska. Mer klimatsmart och miljövÀnlig mat Àr oftast bÀttre för hÀlsa och samhÀlle. Det handlar om mer nÀrodlat, mer ekologiskt, vegetariskt, mindre kött med högre andel naturbetat, mindre matavfall och mer sÀsongsbetonad mat. MÀngden plast i förpackad mat ska minska. Djuruppfödningen ska vara fri frÄn icke medicinskt motiverad antibiotika. DjurhÄllningen mÄste sÀkerstÀlla att djuren inte utsÀtts för lidande och har möjlighet att bete sig naturligt.
Andelen vÀxtbaserad mat ska öka och kött som serveras ska komma frÄn den nÀra omgivningen. Region GÀvleborg ska verka för att kunskapen om matens pÄverkan pÄ mÀnniskors hÀlsa och miljön ska höjas genom utbildningar och kampanjer. God hÀlsa baseras till stor del pÄ bra kost i lagom mÀngd. Stort intag av socker och andra snabba kolhydrater orsakar bl.a. fetma & diabetes typ 2, och bör dÀrför minska.
Maten som serveras inom Region GÀvleborg ska, förutom att vara god och hÀlsosam, vara ekologisk och nÀrodlad eller rÀttvisemÀrkt. Alla upphandlingar ska gynna bra mat frÄn lÀnet. Region GÀvleborg ska samverka med kommuner, företag och andra organisationer för att frÀmja ekologisk och smÄskalig odling samt matförÀdling i lÀnet. Kunskapen om miljöanpassad kost mÄste öka.