Miljöpartiets 50-punktsprogram för utsatta områden i Göteborg

Miljöpartiets 50-punktsprogram för utsatta områden i Göteborg

Miljöpartiet i Göteborg följer nu upp det initiativ till haverikommission som vi tog efter det tragiska polismordet i Biskopsgården förra sommaren. Ett mord som satte fokus på samhällets och stadens arbete för att unga inte ska hamna i kriminalitet. Haverikommissionen visade på brister i staden, bland annat att insatserna är för små eller sätts in för sent och att tidiga och samordnade insatser är A och O samt att det förebyggande arbetet är avgörande för att fånga upp dessa killar. Vi vill nu att bristerna ska åtgärdas med Miljöpartiets 50-punktsprogram för det som polisen benämner som utsatta områden som blivit för lågt prioriterade under lång tid.

Många insatser behövs

Det behövs många insatser inom många områden för att vända utvecklingen. Därför har vi ett brett 50-punktsprogram med satsningar för ett sammanhållet och jämlikt Göteborg, där skillnaderna i livsvillkor beroende på var man bor i staden ska minska. Det innehåller både nya förslag, det vi drivit tidigare och en förstärkning av arbete som pågår.

Minska klyftorna

Miljöpartiet vill minska klyftorna, öka tryggheten, måna om utsatta grupper och satsa på att alla barn och unga ska få en bra uppväxt och utbildning.

Göteborg är inte jämlikt och livsvillkoren skiljer sig beroende på var i staden man bor. Begreppen utsatta och särskilt utsatta områden etablerades av polisen 2015. Ett utsatt område är enligt definitionen ett område med låg socioekonomisk status och där kriminella har stor inverkan på lokalsamhället. Ett särskilt utsatt område präglas dessutom av allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser, parallella samhällsstrukturer och hög koncentration av kriminella.

Prioriterade områden

I Göteborg finns det fem särskilt utsatta områden, ett utsatt område och ett område i mellankategorin som kallas riskområde. Framtiden AB använder begreppet utvecklingsområden. Andra begrepp som används är socioekonomisk utsatta områden eller politiskt eftersatta områden. Oavsett vad vi kallar dem är det tydligt att dessa områden behöver prioriteras med stora satsningar för att få bukt med problemen. Vi har därför tagit fram ett antal förslag på insatser och satsningar för ett sammanhållet och jämlikt Göteborg. En del av förslagen är nya, andra är frågor som vi har drivit tidigare och en del går att finna i den den senaste rödgrönrosa budgeten för Göteborgs Stad.

Ökad tillit

Det är polisens uppgift att lagföra brottslingar, och de arbetar idag framgångsrikt i Göteborg med till exempel den så kallade “cylindermodellen”. Tilliten till polisens arbete bygger på att de lyckas med att upptäcka och lagföra kriminella. Det kräver också att människor i omgivningen vågar vittna, därför är bygget av en stark tillit invånare emellan, liksom mellan invånare och samhällsinstitutioner en avgörande faktor.

Integration är en ömsesidig process mellan människor, som stärker tilliten i samhället. Genom att skapa många arenor för positiva möten, i grannskapet, i skolan, i affären, på jobbet, i biblioteket, simhallen, kulturhuset ökar möjligheterna till ömsesidig  integration.

7 nya punkter från 50-punktsprogrammet vi vill lyfta fram:

  • Satsa på höjd lärartäthet och bättre arbetsvillkor för lärare- punkt 3 och 4
  • Satsningar på social och psykisk ohälsa i elevhälsan – punkt 5 och 6
  • Kulturhus i Biskopsgården – punkt 17
  • En socialsekreterare per skola – punkt 24
  • Social investeringsfonden – punkt 31
  • BRG stöttning av nyföretagare i utsatta områden med särskilt fokus på kvinnor – punkt 37
  • Ökad delaktighet: Starta ett eget bostadsbolag i Biskopsgården, med boende i styrelsen, för
    att kunna arbeta fokuserat med att vända utvecklingen i stadsdelen. – punkt 42

Miljöpartiets 50-punktsprogram för utsatta områden i Göteborg

Miljöpartiet vill:

Skola och utbildning

1. Att skolor i de utsatta områdena ska ha extra resurser för att kunna ge alla elever möjlighet att klara skolan.

2. Utöka det våldsförebyggande arbetet kunskapsbaserade arbetet i förskola och skola genom exempelvis arbete enligt modellen Mentors in Violence Prevention eller arbete mot machokultur.

3. Satsa på höjd lärartäthet med särskilt fokus på att fånga stödbehov i tidiga åldrar.

4. Öka andelen behöriga lärare och rektorer i skolorna med de svåraste utmaningarna genom att erbjuda fortbildning och bättre arbetsvillkor, som skapar tid och spetskompetens för att kunna lyckas med varje elev.

5. Satsa på stärkt elevhälsa som tidigt fångar upp elever som behöver särskilt stöd.

6. Stärka elevhälsans kompetens inom psykisk och social ohälsa samt om hedersrelaterat våld och förtryck.

7. Satsa på fler och utbildade elev- och lärarassistenter i förskola och skola.

8. Satsa på läsfrämjande arbete för barn och unga som arbetet med ”Staden där vi läser för våra barn” och bibliotekens ”bokstart” till nyblivna föräldrar.

9. Att skolpengen helt eller delvis ska beräknas per klass och inte per elev för att ge skolorna möjlighet att planera långsiktigt.

10. Att nya grund- och gymnasieskolor ska etableras och byggas på platser där upptagningsområdet gynnar en blandad elevsammansättning.

11. Satsa på uppsökande verksamhet för att öka andelen barn som går i förskola.

12. Satsa på och utöka samverkansmodellen SSPF för ökat samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid.

Fritid, förening och kultur

13. Erbjuda fritidshem för alla elever, inte bara till de barn som har föräldrar som arbetar eller studerar.

14. Satsa på fritids- och kulturverksamheter bland annat med ungt ledarskap i fokus, i samverkan med civilsamhället.

15. Stödja lokala idrottsföreningar samt tillgängliggöra platser för idrottsutövning såväl för föreningar som för spontanidrott.

16. Satsa på bemannade lekplatser.

17. Bygga ett kulturhus i Biskopsgården, som en attraktiv arena för möten.

18. Förbättra samverkan mellan staden och det lokala föreningslivet, till exempel nattvandrare och föreningar som erbjuder läxhjälp eller fritidsaktiviteter.

19. Förbättra förutsättningar för civilsamhället att bedriva socialt förebyggande verksamheter som kan fungera som brobyggare mellan invånare och samhällsinstitutioner.

20. Satsa på tillgång till billiga lokaler för föreningslivet.

21. Öppna upp skolans lokaler på kvällar och helger så att de kan användas som mötesplatser med aktiviteter tillgängliga för alla, vilket skapar möjligheter att involvera föräldrar och civilsamhället.

22. Värna de fria studieförbunden.

Socialtjänsten och samverkan med Polisen

23. Öka bemanningen inom socialtjänsten med målet att minska det genomsnittliga antalet ärenden per handläggare.

24. Satsa på fler socialarbetare som jobbar förebyggande och relationsskapande, bland annat socialarbetare på skolor, socialarbetare i fält även på kvällstid och Människan Bakom Uniformen (MBU).

25. Satsa på socialarbetares arbetsvillkor och fortbildning för att få spetskompetens och utrymme i uppsökande och trygghetsskapande arbete.

26. Stärka familjecentralernas arbete med mycket tidiga insatser tillsammans med Västra Götalandsregionen.

27. Stärka det våldsförebyggande arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck så att alla kan känna sig trygga både i hemmet och i lokalsamhället.

28. Utveckla och stärka avhopparverksamheten.

29. Tillsammans med civilsamhället satsa på stöd till unga att lämna en kriminell livsstil.

30. Satsa på arbete som syftar till att stoppa det grova våldet enligt modellen Sluta skjut (GVI).

31. Inrätta en social investeringsfond och samarbete med idéburen sektor, akademin och lokalt näringsliv för att stötta barn och unga i stadens utsatta områden.

Demokrati och delaktighet

32. Öka delaktigheten bland invånarna genom bland annat medborgardialog, medborgarbudget och medborgarpaneler.

33. Öka stadens arbete mot rasism och islamofobi.

Arbete, företagande och vuxenutbildning

34. Satsa på meningsfulla feriejobb för unga i utsatta områden.

35. Öka antalet kvalificerade och enkla praktikplatser i Göteborgs Stad och erbjuda praktikplats i samband med SFI.

36. Satsa på fler vägar med låga trösklar in i arbetslivet, med fokus på kvinnor med invandrarbakgrund.

37. Business Region Göteborg ska stötta nyföretagare i utsatta områden med särskilt fokus på kvinnor med invandrarbakgrund.

38. Studier inom vuxenutbildning ska innehålla mer undervisningstid för att öka alla studenters chans att lyckas med studierna.

39. Satsa på billiga lokaler för uppstart av småföretag.

40. Kraven på social hänsyn i offentlig upphandling ska utvidgas.

Stadsutveckling

41. Tydligt involvera de boende i samhällsbygget genom att bygga vidare på och sprida Gårdstensbostäders framgångsrika arbete till andra delar av staden.

42. Starta ett eget bostadsbolag i Biskopsgården, med boende i styrelsen, för att kunna arbeta fokuserat med att vända utvecklingen i stadsdelen.

43. Möjliggöra för människor att bli delaktiga i utvecklingen, ansvaret och skötseln av sina stadsdelar.

44. Rusta upp torgen i de utsatta områdena och förtäta med bostäder.

45. Tillsammans med fastighetsägare och företagare skapa fler lokala platssamverkan såsom BID (Business Improvement District).

46. Stoppa Alliansens massutförsäljningar av hyresrätter, men tillåt vissa småskaliga ombildningar till bostadsrätt i utsatta områden om det bidrar till ökad bostadsintegration.

47. Bryta bostadssegregationen genom att bygga fler småhus och bostadsrätter i utsatta områden och bygga fler hyresrätter i de områden där småhus och bostadsrätter dominerar.

48. Att de kommunala bostadsbolagen investerar 11 miljarder på tio år i bostadsbyggande och renoveringar i de utsatta områdena.

49. Bygg ihop satellitområdena i nordost till sammanhängande områden för att skapa fler bostäder och ge underlag för lokal handel och service.

50. Följ upp utvecklingen i de områden som riskerar att hamna på polisens lista över utsatta områden, för att förebygga och agera tidigt.

Nyheter på ämnesordet

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter