Den hållbara stadsmiljön

Den hållbara stadsmiljön

Dessa punkter är hämtade från vårt handlingsprogram för mandatperioden 2022-2026. Läs hela programmet här: MP Norrköping – Handlingsprogram

  • Natur, park och trädgård är viktigt biologiskt för staden. Vegetationen tar upp koldioxid och producerar syre, renar luft och vatten, dämpar vindar, motverkar översvämning och kyler vid hetta. Den bidrar till den biologiska mångfalden vars utarmning är ett stort miljöhot.
  • De befintliga grönytorna och vattenmiljöerna måste bevaras och fler planeras in i tätorterna. Vi behöver gröna stråk som binder ihop grönområden och leder till naturområden. I anslutning till detta måste också fler hårdgjorda ytor bytas ut mot genomsläppliga.
  • Minimal miljöpåverkan och hög gemenskap mellan boende är vårt mål. Detta innebär stadsdelar där boende av olika typer finns, och samsas med arbetsplatser, service och rekreationsplatser. Det innebär också att den mest moderna och miljövänliga tekniken används vid nybyggnation. I det inkluderas träbyggnation, vattenbesparande system, att material återanvänds samt även energisystem och -prestanda.
  • Olika boendeformer behöver blandas för att motverka segregation. Stadsdelarna behöver också ha blandade funktioner som bostäder, service, arbetsplatser och fritidsmöjligheter. Det minskar bilberoendet och man kan lätt nå centrala staden med bra cykelvägar och kollektivtrafik för det utbud som inte finns underlag för i egna stadsdelen.
  • Staden bör inte spridas ut i omgivande rekreationsnatur och närodlingsmarker. Glesa delar kan förtätas men innerstaden får inte bli tätare om vi ska få god livsmiljö. Tätorterna utanför staden har plats för expansion av bebyggelse, särskilt de längs järnväg.
  • Vi vill se ett levande centrum! För att det ska vara möjligt behöver vi underlätta på flera sätt. Dels handlar det om sätt att ta sig till centrum med cykel och kollektivtrafik, men dels handlar det också om villkoren för näringsidkare.
  • Ett viktigt ytterligare steg för Norrköpings kommun att ställa om till hållbarhet är att solceller sätts upp på alla lämpliga kommunala tak och väggar.
  • Kommunen behöver en energiöversiktsplan och förstärka strategi med att säkra energiförsörjningen. I det arbetet bör ingå att bli del- eller majoritetsägare i energibolag.

Nyheter på ämnesordet

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Klimat. Demokrati. Klimat.

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter