Mer om Emma Lindqvist

Emma Lindqvist om politik

Jämställdhet. Vi får aldrig underskatta jämställdheten. Visionen om en värld utan krig och förtryck börjar med arbetet mot jämställdhet. Alla vill vi att våra barn, syskonbarn eller andra nära barn, ska få chans till samma möjligheter, och då måste vi agera. Varje dag. Nu. Miljöpartiets arbete utgår alltid ifrån ett feministiskt perspektiv. 

Konsumtion. Vi kan inte fortsätta konsumera som vi gör. Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser motsvarar cirka 11 ton per person och år. Det måste minska till mellan ett och två ton för att Sverige ska göra sitt i det gemensamma globala arbetet för att begränsa klimatpåverkan. Vi måste konsumera mindre, mer långsiktigt och mer närproducerat. 

Arbetsmiljön inom sjukvården. Världsrankingen av Sveriges sjukvård är i topp. De allra flesta personer som varit i kontakt med vården är nöjda och till och med tacksamma över den kompetens och medmänsklighet de mött. Lyssnar vi däremot till de anställda inom vården hör vi inte samma änglakör. Här har vi ett långsiktigt och stort jobb framför oss. Jobbet är per definition ett arbete som aldrig tar slut, därför är det extra viktigt att vårt mål är att varje medarbetare ska känna tillfredsställelse och ett lugn när hen går hem efter sitt arbetspass. Varje medarbetare måste ha en chef som bekräftar och ger den respons som är förväntat. Jag tror en pusselbit i det stora pusslet handlar om gott ledarskap. En annan pusselbit handlar om utbildningslösningar för fler sökanden på vakanta tjänster.

Klimatet. Jag tror på stora förändringar för att vi ska sänka oss till de koldioxidnivåer som vår planet tillåter. Tågtrafiken behöver en gigantisk utbyggnad, ett nätverk som planeras ihop med resten av Norden och Europa. Våra tåg behöver driftsäkras och utökas med attraktiva faciliteter. Alla fossila motorer måste fasas ut, kol och olja måste bli oattraktivt. Det betyder att vi måste se mycket längre än drivmedel. Vi kan inte fortsätta tillverka produkter i material som kräver stora mängder olja eller konsumera produkter från platser som kräver långa fraktvägar. Det måste bli lättare att tillverka och sälja inom Sverige. Och det måste löna sig att konsumera god kvalitet.

Jag står som förstanamn på Region Västerbottens lista inför valet 2018. De kommande fyra åren kommer att ge mig otroligt mycket, och jag ska göra mitt yttersta för att ge medborgarna i Västerbotten en mer hållbar värld. 

Personligt

Sedan 1 februari 2015 jobbar jag som politisk sekreterare för Miljöpartiet i Västerbottens läns landsting. Innan det arbetade jag som journalist.

Jag har en fil.kand. i journalistik och kommunikation och jobbade som journalist i 12 år. De sista sex åren frilansade jag via eget aktiebolag. Jag har i huvudsak jobbat med nyhetsjournalistik men också skrivit mycket reportage, krönikor och säljande texter till reklambyråer. 2008 kom jag ut med boken Martas seger - en berättelse om fotbollspassion och krigarhjärta.

Att jobba med frågor som berör Västerbottensregionen är utmanande och roligt. Arbetet handlar både om personliga kontakter med innevånare men också om beslut som påverkar hela landet, och Europa. Jag är övertygad om att alla medborgare skulle må bra av att få en större insikt i det politiska arbetet, det skulle ge en större förståelse för att alla kan bidra.

Jag bor i ett hus i Vännäs med min sambo, våra två barn och en hund. Träning är viktigt och att göra det utomhus är något jag uppskattar. Vännäs är därför ett bra samhälle att bo i, där finns närhet till motionsspår, slalombacke och fina naturnära områden att motionera kring. Att skriva är också viktigt för mig, jag jobbar på ett bokmanus som jag hoppas på att få ge ut snart. För övrigt tycker jag om att läsa, umgås med familj och vänner. Jag uppskattar vällagad mat och kultur i form av musik, design och berättelser.

Vårt hus fyller 100 år 2019 och vi renoverar det med varsam hand. Det är viktigt att återanvända material och ersätta gammalt med material som överlever många generationer. Många loppisfynd, auktionsbesök, arvegods och Blocketköp möblerar vårt hus.  

Frågor som engagerar mig är jämställdhet, människors lika värde och konsumtion. Jag tror på individen i ett kollektiv. Alla är vi kapabla och samtidigt behöver vi stöd och hjälp att bli goda medmänniskor. Vi måste orka se våra brister för att kunna ta makten över dem och vi måste förlåta andras misstag för att göra världen till en bättre plats.

CV

Miljöpartiet de gröna, valsamordnare 
2018-03-01 - pågående

Initiativtagare till uppropet #deadline
2017-11

Västerbottens läns landsting, politisk sekreterare
2015-02-01 – pågående

Frilansjournalist 
2009-09 – 2017-09 
Urval av uppdrag sedan september 2009:
- På konsultbasis har jag anlitats som nyhetschef, layoutchef och nattchef och för redigering, radiotidning och reporterjobb på Folkbladet Västerbotten.
- Moderatorjobb i både nöjes- och konferenssamanhang.
- Återkommande skrivuppdrag hos livsstilsmagasin, facktidningar och kommunikationsbyråer. 
Övrigt:
Chefredaktör och ansvarig utgivare för magasinet Kontext, en tidning om hållbarhet, som kom ut med ett nummer i december 2010.  

Nordreportern, kundtidningsskribent
2008-01 – 2009-08

Författare 
- Martas Seger – en berättelse om fotbollspassion och krigarhjärta. Utgiven juli 2008.
- Skriver just nu på min andra bok. En roman som baseras på en verklig historia. 

Frilans
2007-03 – 2007-12

Västerbottningen, lokalredaktör och redigerare
Somrarna 2004, 2006, 2007

Västerbottens Kuriren, reporter
2005-02 – 2005-09

Journalisthögskolan, JMK
2002-09 – 2005-06

Tidigare erfarenheter och utbildning:
Gruppträningsinstruktör, Umeå Sport och Motion
2005 – 2010
HVB-hem för unga kvinnor som lever under hedersvåldshot, Göteborg
Sommaren 2003
Engelskastudier i Perth, Australien
Fyra månader 2002
Barnskötare på förskola i Tensta, Stockholm
1999 – 2002
Barnskötare på förskola i Täfteå, Umeå
1998 – 1999
Dragonskolan Barn- och fritidsprogrammet, Umeå
1995 – 1998