Ekonomi

Ekonomi

Sund och hhållbar kommunal ekonomi
E Ekonomi
Sund och hållbar kommunal ekonomi
Kommunalskatten är en betydande del av finansieringen av den kommunala verksamheten. Som en relativt liten kommun är det en utmaning att få ihop ekonomin för att kunna leverera den medborgarservice som medborgarna kan förvänta sig.
Leksand har låg kommunalskatt utifrån perspektivet Dalarna. I perspektivet hela Sverige är kommunalskatten i stället relativt hög. Utifrån fördelningspolitiska skäl är det olämpligt att höja kommunalskatten då en sådan höjning får större konsekvenser för personer med relativt låga inkomster.
Kommunens finanser ska förvaltas på ett sätt som tar hänsyn till planeten och människor. Vi vill inte att Leksand investerar i fossil energi och andra oetiska verksamheter.
Det kan bli nödvändigt att, i det kortare perspektivet, justera kommunalskatten för att inte underfinansieringen av kommunal verksamhet ska få orimliga konsekvenser. Långsiktigt bör en mer rättvis skatteutjämning mellan kommuner och regioner införas.

Miljöpartiet vill:

• inte höja kommunskatten men det kan bli nödvändigt för att kunna upprätthålla en rimlig servicenivå.
• att kommunen genom samarbetsorganet Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, arbetar för en mer rättvis fördelning av skatteutjämningen mellan kommunerna.
• att kommunen placerar sina pengar på ett socialt, etiskt och ekologiskt hållbart sätt.

Nyheter på Ekonomi

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter