Skolan

  • Vi vill ge alla elever lika goda möjligheter, oavsett var de kommer ifrån, vilka föräldrar, styrkor och intressen de har. Miljöpartiet vill ge skolan mer resurser och se till att resurserna fördelas efter behov.
  • Vi är också övertygade om att kommunens invånare prioriterar en bra och nära skola. Kommunmedborgare vet vi är beredda att betala för god och stärkt kvalitet inom förskola och skola. Människor flyttar inte främst hit för en låg skattesats. Vid rekrytering/inflyttning visar sig denna kvalitet ofta vara avgörande. Vi anser att det får kosta att bibehålla och utveckla en bra och nära skola och en levande landsbygd.
  • Det är viktigt att sätta ett tak för hur länge barn/elever ska behöva åka skolskjuts.
  • Skolor skall inte få bedrivas av enbart vinstintresse. Skolans syfte ska alltid vara utbildning – aldrig vinst – oavsett skolform. Friskolor ska inte överkompenseras för det skolpliktsuppdrag som bara kommunala skolor har.
  • Barnen/eleverna skall ha rätt att välja sin närmaste skola. Vi menar att om fler vårdnadshavare väljer en skola än det finns platser för ska kommunen tillämpa närhetsprincipen eller andra lokala principer som inte strider mot närhetsprincipen. Alltså inte enligt principen “först till kvarn”.
  • Färre barn i förskolegrupperna! I Västerviks kommun har förskolegrupper upp till 26 barn. Ingen barngrupp bör ha över 18 barn! Småbarnsgrupper 1-3 år bör ha högst 12 barn!
  • Skollagen säger att alla elever, oavsett om de går i en kommunal eller fristående skola, ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Att kunna läsa, skriva och ha digital kompetens är en förutsättning för lärande och en demokratisk rättighet! Vi vill därför utöka resursen till skolbiblioteken.
  • Skolan idag präglas alltmer av att alla elever skall uppnå bestämda mål vid samma tidpunkt. Betygen vid fastställd ålder tenderar att bli viktigare än den personliga kunskapsutvecklingen. Men barn lär sig på olika sätt och i olika takt och vi vill inte att något barn skall uppleva sig “icke godkänd”! Lärandet ska därför vara anpassat efter varje elevs individuella förutsättningar.
  • 2020 minskades gymnasieskolans budget med 7,5 Mkr vilket medförde att ett antal tjänster såsom kurator, studie- och yrkesvägledare, coach inom KAA (kommunens aktivitetsansvar för ungdomar), skolledarassistent, lärare och intendent/administrativ chef togs bort. Gruppen Unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) är stor i Västervik i relation till riket och i jämförelse med länet. Skälet till avhoppen från gymnasieskolan är flera men de mönster som framträder är psykiska ohälsa/neuropsykiatriska funktionsvariationer. Miljöpartiet de gröna i Västervik vill därför verka för att tillföra medel till Västerviks gymnasium. Detta för att anställa kurator, studie- och yrkesvägledare samt coach inom kommunens aktivitetsansvar för ungdomar (KAA)

Nyheter på ämnesordet

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter