Märta Stenevi

Partisekreterare

Märtas hjärtefrågor

Klimat.

Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer.

Jämställdhet.

Miljöpartiet är ett feministiskt parti, vi nöjer oss först när samhället är jämställt.

Medmänsklighet.

Vi står upp för en öppen och human flyktingpolitik – och för fred, rättvisa och klimat i världen.

Märta Stenevi

Mer om Märta Stenevi

Märta Stenevi om politik

 

På senhösten 2012 satt jag med en liten bebis och inget jobb. Det större projekt jag hade arbetat med under ett par års tid hade lagts ner med kort varsel, och jag som skulle gått tillbaka efter fyra månaders mammaledighet satt utan jobb istället. Och hade plötsligt tid att tänka.

Jag hade röstat på Miljöpartiet länge, nästan alltid, men jag hade aldrig varit partipolitiskt engagerad. Jag hade väl mer varit den som har en massa åsikter, men som aldrig lockats av partikulturerna.

Nu hade jag tre döttrar, jag såg människor på flykt i världen och klimatet bli allt varmare globalt, och kände att jag inte längre kunde sitta vid mitt matbord och ha synpunkter. Jag behövde använda all den kraft och det driv jag hade gett mina arbetsgivare till något som gjorde skillnad. Så jag satte mig med alla partiernas partiprogram och började läsa.
 

De flesta partierna pratade om hur de skulle göra livet bättre för än den ena, än den andra gruppen. Antingen skulle man få det lika bra som nån annan, eller så skulle man ges möjlighet att få det bättre än andra.

Men Miljöpartiet var det enda parti som pratade om de grupper som inte har nån röst. Som pratade om att vi har ett ansvar även för naturen och djuren, ansvar för människor i andra länder som påverkas av våra val - men framför allt ett ansvar för de som kommer efter oss. Barnen.
 

Det är min drivkraft politiskt. Att fatta beslut som inte bara gynnar oss här och nu, men som också är bra för de som inte är födda än, eller som lever långt härifrån.

Och det som snabbt blir tydligt när barnen är utgångspunkt för besluten, är att en stad och ett samhälle som byggs utifrån barns behov blir en väldigt mycket bättre plats för oss alla.
 

Så jag gick med i Miljöpartiet, eftersom det var den enda ideologi jag verkligen kände med. Jag håller fortfarande inte med om allt i partiprogrammet, det kommer jag aldrig göra. Då skulle jag ju ha slutat tänka själv. Men jag kan inte tänka mig att arbeta för något annat parti än detta, som sätter framtiden och barnen först.
 

Den nionde september är det val, och klimatet kan inte vänta.
Så jag tycker du ska göra som jag och rösta för barnens framtid.

Nu.

 

Personligt

CV