Bra kollektivtrafik
nära dig

Kollektivtrafik

Miljöpartiet Värmland har varit med och öppnat nya tågstopp, infört anropsstyrd kollektivtrafik och beslutat om sänkta biljettpriser i kollektivtrafiken i Värmland. Vi är stolta, men inte nöjda.

Vi vill mer. 

Miljöpartiet vill

  • Sänka priserna för tåg- och bussresenärer. Det ska vara ekonomiskt riktigt att välja de miljöbästa transportmedlen.
  • Återöppna tågstationer som stängts under senare år, och utreda möjligheten att öppna nya tågstationer i till exempel Björneborg, Skåre, Skattkärr, Vålberg, Ölme, Filipstad, Edsvalla, Segmon och Slottsbron.
  • Se till att vanliga resenärer kan åka med i skolbussarna med skoleleverna, och införa anropsstyrd närtrafik på landet där linjetrafik saknas.
  • öka turtätheten inom kollektivtrafiken, även kvällar och helger.

Kollektivtrafiken – tåg och buss – ska vara det smidigaste, bekvämaste och billigaste sättet att resa. Det ska inte kosta för mycket, och det ska finnas bra förbindelser mellan både små och stora orter. Miljöpartiet har medverkat till att biljettpriserna sänks från och med slutet av 2022. En stor framgång! Som parti vill vi sänka priserna ännu mer, så att det blir billigare att välja det mest miljövänliga sättet att transportera sig.

Tidtabellerna bör förbättras, med fler turer, även kvällar och helger. Tågtrafiken måste byggas ut. Viktigast just nu är att öka kapaciteten på de spår som finns, och satsa på järnvägsförbindelsen Oslo-Karlstad-Stockholm. Men vi vill också öppna persontrafik på Inlandsbanan (Filipstad-Storfors-Kristinehamn) och på sikt även andra järnvägar.

Under 2018-2022 medverkade vi till att öppna upp tågstationerna i Ottebol och Lene på Värmlandsbanan och Oleby, Rottneros och Öjervik på Fryksdalsbanan. Vi vill också återöppna stationerna Trångstad och Edsbjörke, liksom fler tidigare nedstängda tågstationer, samt öppna upp helt nya stationer i bl.a. Skåre, Vålberg och Björneborg.

För att ge fler möjlighet att åka kollektivt, vill vi även öppna skolbussarna också för andra resenärer än skolelever, liksom det nu prövas i Grums kommun – och införa anropsstyrd närtrafik på landet där linjetrafik saknas, liksom X-linjen i Säffle kommun. Miljöpartiet vill införa sådana former av kollektivtrafik i fler områden, och så att även vi på landsbygden kan använda kollektivtrafiken.

Miljöpartiet kämpar för en hållbar kollektivtrafik som är på resenärernas villkor.

Fördjupning

Avsnittet Du ska ha nära till hållbara transporter i vårt regionala handlingsprogram

Debattartikel

Gör en radikal handling för miljön – gå ombord på en buss. Per-Inge Lidén, Värmlands Folkblad 2021-08-12.

Se Monika Bubholz och Jesper Johansson från Miljöpartiet prata om sänkta kollektivtrafikpriser i denna video:

Nyheter på ämnesordet

Skåne, 27 juni 2024

Debattartikel: Sänk Skånetrafikens biljettpriser

Uppsala län, 22 juni 2024

Resenärer ska bemötas med respekt

Skåne, 14 juni 2024

Miljöpartiet vill sänka biljettpriserna hos Skånetrafiken

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter