Amanda Lind

Partisekreterare för Miljöpartiet de gröna.

Amanda Lind på Miljöpartiets kongress.
Amandas hjärtefrågor

Kultur.

I konsten och kulturarvet speglas samhället. Kulturen skapar mötesplatser som spänner över nationsgränser, samhällsåskådningar och generationer. 2016 gjordes den största utbyggnaden av kulturen på 10 år och under 2017 fortsätter satsningarna.

Klimat.

Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer. Vi vill öka takten för att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland.

Nya jobb.

Fler ska ha ett jobb att gå till. Vi vill skapa jobb genom att rusta upp miljonprogrammen, bygga ut vind- och solkraften och storsatsa på järnvägen.

Skola och utbildning.

Miljöpartiet vill utveckla den svenska skolan genom tidiga insatser, bättre villkor och högre lön för lärarna och öka jämlikheten mellan och i skolorna.

Mer om Amanda Lind

Amanda Lind om politik

Vi står inför en stor omställning av samhället, då krävs delaktighet, gemenskap och att många drar åt samma håll. För att klara klimatet behöver vi en aktiv politik för kraftfulla miljöåtgärder och ett socialt hållbart samhälle där människors skaparkraft och kreativitet tas tillvara.

Jag brinner för hållbar utveckling i hela Sverige med satsningar på infrastruktur, utbildning, lokal försörjning och gröna jobb. Kultur är grunden för ett gott samhällsbygge, hälsa och livskvalitet. Därför bör vi investera i ett rikt kulturliv för alla.

Har varit aktiv medlem i Miljöpartiet sedan slutet av 90-talet och haft ett antal varierande uppdrag i kommunpolitiken och inom partiet, främst på lokal och regional nivå. Var mellan 2011-2014 ordförande för samhällsnämnden i Härnösands kommun med ansvar för plan/bygg-, miljö-, fritids- och kulturfrågor. Ett inspirerande uppdrag som lärde mig mycket. Sedan valet 2014 blev jag kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, med ansvar för bland annat miljö/hållbarhet, kultur, demokrati/medborgardialog, landsbygd, översiktsplanering, strategisk bostadsförsörjning och besöksnäring. Jag hade även förmånen att ingå i SKL:s beredning för kultur och fritid samt i Miljöpartiets kommun- och landstingskommitté.

Läs gärna mer i våra valmanifest om den politik Miljöpartiet vill genomföra i Härnösand och i Västernorrland 2014-2018!

 Sedan kongressen i maj 2016 är jag partisekreterare för Miljöpartiet de gröna. Är hedrad för förtroendet och kommer att göra mitt bästa för att tillsammans med alla delar av partiet stärka förutsättningarna för grön politik och valframgångar 2018.

Personligt

Jag är 35 år, uppväxt i Luleå med familjerötterna i Västerbotten. Bor i Härnösand sedan 2005 med man, två barn och två bonusbarn. Utbildad psykolog, numera tjänstledig från mitt jobb på BUP till förmån för mina politiska förtroendeuppdrag.

När jag är ledig tar jag mig gärna ut i skogen med familj och vänner. Gillar även Luleå hockey, att nålbinda, göra yoga, spela tennis, titta på Vinterstudion, läsa serietidningar och leka med mina barn.