Matgott, hållbart, nyttigt

Den mat som tillagas och serveras inom Region Västmanland ska inte bara vara näringsriktig utan även tilltalande, välsmakande och klimatsmart. Vi vill öka andelen vegetariskt och ekologiskt samt minska svinnet.

Maten som serveras ska vara säsongsanpassad med fokus på närproducerade och ekologiska råvaror och god djurhållning. Vi vill även se en ökad andel rättvisemärkt.

Utgångspunkten ska vara att mat ska tillagas nära. Det gäller såväl mat till patienter som den mat som serveras i personalrestaurang och caféer. I restauranger, caféer och kiosker ska det vara enkelt att göra klimatsmarta och hälsosamma val.

Regionen ska också föregå med gott exempel och tillämpa klimatsmart mat som norm på möten, konferenser och representationstillfällen. Det innebär att den som inte aktivt väljer annat får ett vegetariskt alternativ, istället för tvärtom. Så kallad “nudging” kan med fördel användas inom fler sektorer, att låta huvudalternativet vara det klimatsmarta och annat en valmöjlighet. Det kan ge stora effekter helt utan att begränsa någons valfrihet.

Regionen bör också ta en aktiv roll i att stötta kommuner och organisationer i länet som vill arbeta med hållbar mat, genom att sprida kunskap och goda exempel.

VI VILL

  • att patientmaten ska vara god och varierad
  • öka andelen inköpta ekologiska och/eller rättvisemärkta livsmedel till minst 80% 2026
  • öka andelen vegetarisk mat som serveras inom Regionen
  • införa klimatsmart mat som norm på Regionens egna event
  • sprida kunskap och goda matexempel inom och utom länet.

Nyheter på ämnesordet

Västmanland, 29 maj 2024

Digital valstuga!

Uppsala län, 28 maj 2024

Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 27 maj 2024

NA Debatt: SD går till motangrepp med lögnen som vapen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter