Äldrevård

Äldrevård

Alla äldre ska kunna vara aktiva och må bra så länge som möjligt. Vi vill att fler får möjlighet att leva och bo som de önskar, även på äldre dagar, och att det finns en trygg äldrevård i hela Sverige.

Miljöpartiet vill

Rätt att bestämma över sitt liv och sitt boende

Oavsett ålder ska man ha makt över sitt eget liv. För den som inte kan eller vill bo hemma ska det finnas boendeformer som passar ens önskemål. Den som bor kvar hemma ska få tillgång till bra hemtjänst där man får träffa personer som man känner igen och som har tid för varje besök.

Levande lokalsamhällen med fungerande service och kollektivtrafik gör livet både enklare och roligare för den som vill hålla sig aktiv länge. Vi vill att det ska vara lätt att ta del av sin närmiljö och av samhället hela livet.

Bättre äldrevård

Den som behöver hjälp när man blir äldre ska få det utifrån sina behov och av kompetent personal. Vi vill bättra arbetsvillkoren för de som jobbar inom äldrevården i hela Sverige.

Vi jobbar också för att det ska serveras bättre mat i äldreomsorgen: mer ekologiskt, mer näringsrikt, mer närproducerat och mer varierat med större del vegetariska rätter.

Många vill jobba längre

Sveriges befolkning blir både äldre och friskare. Fler lever ett aktivt liv längre av vad tidigare generationer gjort. Därför vill vi att de som vill, kan och orkar ska kunna jobba längre än till 67 år.

Miljöpartiet regerar

Under vår tid i regering har vi gjort flera insatser för att förbättra vardagen för äldre. Vi har:

  • Sänkt skatten för pensionärer.
  • Stärkt bemanningen i äldreomsorgen.
  • Tillsatt en utredning om att införa legitimation för undersköterskor, så att statusen på yrket höjs och fler vill jobba inom äldreomsorgen.
  • Stärkt stödet till den som lider av demenssjukdom.
  • Lagt förslag som ska göra det enklare för kommuner att erbjuda hemtjänst.
  • Infört gratis öppenvård för den som är över 85 år.
  • Fyrdubblat tandvårdsbidraget för personer mellan 65 och 74 år fördubblat det för de från 75 år, till totalt 600 kronor per år.
  • Skärpt diskrimineringslagstiftningen så att arbetsgivare ska arbeta förebyggande mot diskriminering baserat på ålder.

 

Fördjupning i ämnet Äldreomsorg

 

  •  

Nyheter på Äldrevård

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter