I Sverige ska den som är sjuk eller arbetslös aldrig lämnas utanför. På sikt vill Miljöpartiet ha en gemensam sjuk- och arbetslöshetsförsäkring som omfattar alla.
Miljöpartiet vill
- att den som är sjuk och därför inte kan arbeta ska ha rätt till ersättning från sjukförsäkringen
- på sikt införa en skattefinansierad allmän grundförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet
- se samma nivå på ersättningen vid sjukdom och arbetslöshet
- att de förbättringar som gjorts av a-kassan med anledning av pandemin ska permanentas.
En gemensam trygghetsförsäkring
Miljöpartiet vill införa en gemensam försäkring för både sjukdom och arbetslöshet – ett samlat trygghetssystem som är tydligt och omfattar alla. Vi kallar det arbetslivstrygghet.
För att undvika att individer bollas runt mellan olika myndigheter ska trygghetssystemet skötas av en och samma myndighet. Individens ansvar är att ta arbete utifrån sina förutsättningar.
Som steg på vägen mot arbetslivstrygghet vill vi reparera rådande system.
Trygghet vid sjukdom
Det finns många problem med dagens sjukförsäkring. Människor faller fortfarande mellan stolarna och blir utan ersättning trots att de kan vara för sjuka för att jobba, enligt både de själva, läkare och Arbetsförmedlingen. Miljöpartiet anser att det här är helt orimligt.
Människor som är sjuka måste få ersättning, stödet ska vara individanpassat och Försäkringskassan behöver ha en mer stödjande roll än i dag. De hårda tidsgränser som finns i försäkringen idag vill vi ersätta med kontinuerliga avstämningar av att individen får rätt insatser för rehabilitering och stöd.
Trygghet vid arbetslöshet
Den som tvingas oroa sig för att kunna bo kvar i sitt hus kan inte samtidigt fokusera på att söka nytt jobb eller bli frisk. Miljöpartiet vill att arbetslöshetsförsäkringen ska garantera en grundläggande ekonomisk trygghet samtidigt som den underlättar omställningen till en ny sysselsättning.
Arbetslöshetsförsäkringen måste bli enklare att förutse. Den ska omfatta fler typer av situationer i arbetslivet och ha bättre ekonomiska villkor.
Behåll förändringar som gjorts under pandemin
Under coronapandemin har regeringen höjt grundnivån i arbetslöshetsförsäkringen. Väntetiden för att få ersättning har kortats. Karensavdraget vid första sjukdagen är borttagen och det krävs inte läkarintyg vid sjukdom de första 14 dagarna. Dessa förändringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna vill vi ska bestå.
Sociala och arbetsrättsliga villkor i EU
Vi tycker att det är bra att den sociala pelaren finns och kan ge draghjälp för förbättrade sociala och arbetsrättsliga villkor i de olika medlemsländerna.
Vi vill införa alternativa välfärdsmått i EU. De ska synliggöra kostnader och vinster för miljö, livskvalitet och välfärd. Vi vill också att stater som vägrar följa gemensamma principer om demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter och skydd för minoriteter snabbt ska kunna få stöden från EU minskade eller indragna.
Miljöpartiet regerar
Ett flertal åtgärder har medan vi ingått i regeringen satts igång för att förbättra sjukförsäkringen.
- Tillsatt en utredning för en bättre fungerande sjukförsäkring, flera delbetänkanden om förbättringar har lagts.
- Tillsatt en utredning för förbättringar av sjuk- och aktivitetsersättningen
- Tillsatt en utredning om hur sjukskrivnings och rehabiliteringsprocessen ska fungera bättre.
- Statskontoret har fått i uppdrag att granska Försäkringskassans arbete när det gäller sjukförsäkringen.
- Ett flertal tillfälliga ändringar har gjorts med anledning av pandemin för att förenkla och förbättra för personer som annars riskerar hamna i kläm, bland annat ändrade regler efter 180 dagars sjukskrivning, ersättning till riskgrupper, ändrade regler för karensdag och sjukintyg.
- Regeringen har lagt förslag om hur det ska bli mer konkret hur man kan bedöma arbetsförmågan mot normalt förekommande arbete i sjukförsäkringen.
- I budgetförslaget för 2022 lagt ett antal förslag till kraftfulla förstärkningar. Både gällande bättre ekonomiska förutsättningar och villkor för de som är sjuka men också för bättre och mer flexibla regler. Förslagen bygger till stor del på tidigare utredningar och det är vår starka förhoppning att de kommer få stöd av en majoritet i riksdagen och bli verklighet. Dessa förslag kan komma att göra stor skillnad för de som berörs.
Fördjupning
- Arbetslivstrygghet (Riksdagsmotion)
- Regeringens åtgärder på socialförsäkringsområdet med anledning av pandemin.
- Regeringens åtgärder på arbetsmarknadsområdet med anledning av pandemin
- Dagens Arena – Sjukförsäkringen måste bli tryggare
- Aftonbladet debatt – Upp till er om vi ska fixa sjukförsäkringen
- Förslag i höstbudgeten inför 2022 för förbättrad trygghet i sjukförsäkringen