Motion arrendera ut kommunal mark 180529

Motion arrendera ut kommunal mark 180529

Att enbart använda försäljning som metod då kommunal mark sak användas av andra är alltför begränsade anser vi i Miljöpartiet. Att tex arrendera ut mark borde också vara ett alternativ.
Knivsta kommun har under de senaste åren ökat försäljningen av kommunens mark. Man upprättar fortlöpande markanvisningsavtal med de företag som visar intresse för att bygga på kommunens mark. Dessa avtal leder i många fall till försäljning av mark till marknadsmässiga priser.
Intäkterna från dessa försäljningar skall täcka byggandet av den infrastruktur som den blivande bebyggelsen kräver i form av gator och VA – lösningar. Om köpeskillingen endast täcker dessa investeringar kan det tyckas att kommunen därmed skänker bort marken till byggbolagen.
Om försäljningen däremot genererar ett överskott så kan detta användas på flera sätt men det finns en uppenbar risk att det hamnar i löpande budget och därmed inte är till någon nytta på längre sikt. Ett annat sätt vore att investera överskottet i någon verksamhet som ger intäkter under lång tid. Men det skulle innebära att kommunen ägnade sig åt en form av kapitalförvaltning som många politiker anser att en kommun inte skall ägna sig åt.
Ett annat sätt att få kommunens markinnehav att berika medborgarna vore att i stället hyra ut marken. Ett sådant förfarande skulle betyda stadiga intäkter till kommunen för lång framtid och möjliggöra lägre skatter för kommuninvånarna. Dessutom skulle det kunna öka kommunens inflytande över bebyggelsens utformning.
Kommunens markinnehav är en tillgång som, enligt Miljöpartiet, bör förvaltas långsiktigt och till gagn för invånarna som de facto äger marken. Nödvändiga investeringar i infrastruktur kan i stället finansieras med lån från t.ex. Kommuninvest och kostnaden för sådana lån kan då tas från tomträttsavgälden.
Med hänsyn till ovan beskrivna förhållanden yrkar Miljöpartiet:
att
Kommunfullmäktige ger förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att utarrendera kommunal mark som alternativ till försäljning av den till exploatörer.

Nyheter på Motion arrendera ut kommunal mark 180529

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter