Särskilt yttrande Margaretaskolan 211207

Särskilt yttrande Margaretaskolan 211207

I frågan när kommunen ska yttra sig om ett övertagande av skolverksamheten vid Margaretaskolan av aktiebolaget Cedergrenska lämnade Miljöpartiets ersättare detta särskilda yttrande.
Miljöpartiet ställer sig negativt till ett övertagande av Margarethaskolan av ett aktiebolag. Miljöpartiet (MP) är positiva till alternativa driftsformer, tex föräldrakooperativ och idé-burna friskolor t.ex. med särskild pedagogisk inriktning. Det är berikande med en mångfald av skolor och kan ge elever och föräldrar fler valmöjligheter. Däremot vill vi inte att skolor ska drivas i vinstsyfte. Anledningen är att aktiebolagets syfte, enligt aktiebolagslagen, är att ägarna ska ges vinstutdelning och värdeökning på sina aktier. Verksamhetenssyfte är alltså primärt att generera vinst till aktieägarna. MP anser att de statliga medel som tilldelas skolor, i sin helhet ska gå till skolverksamhet och inte till vinst till ägare av aktiebolag.
Miljöpartiet anser också att ärendet forcerats fram till beslut utan att tillräckligt underlag funnits, punkten borde ändrats till ett informationsärende istället för beslutsärende. Anledningen är att bakgrundsinformation saknades i utsända handlingar om beslutspunkt 1 ”Utbildningsnämnden ser positivt på Cedergrenska ABs ansökan till Skolinspektionen som ny skolhuvudman för Margarethaskolan.”
Information saknades i handlingarna:
* om och i så fall hur ett övertagande förväntas påverka kommunen (dvs det som nämnden föreslås yttra sig om)
* anledning att ett beslut skulle vara brådskande
* att det beslut som föreslogs (ett förtida yttrande) (punkt 1) skiljer sig från normala rutiner.

Helen Wahlström
Miljöpartiet, Ersättare i utbildningsnämnden i Knivsta

Nyheter på Särskilt yttrande Margaretaskolan 211207

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter